نقش حمایتگری مردان نسبت به زنان و دختران و همچنین مدیریت نگاه و رفتار و داشتن غیرتِ به جا از جانب مردان، در تداوم و تشکیل جامعهی عفیف بسیار مؤثر است.
به گزارش«خانه روشن»به نقل ازخبرنگار مهر، برنامه «چراغ» شبکه ۵، این برنامه در هفته جاری میزبان «شمیلا رضایی» وکیل پایه یک دادگستری عضو کمیسیون حمایت از حقوق مادران، کارشناس ارشد رشته حقوق اقتصادی و با سابقهی فعالیتی نزدیک به بیست سال وکالت در حوزهی حقوقی و مشاور حوزهی خانواده، بود.
رضایی با اشاره به نقش مردان در حفظ جامعه عفیف گفت: نقش حمایتگری مردان نسبت به زنان و دختران و همچنین مدیریت نگاه و رفتار و داشتن غیرتِ به جا از جانب مردان، در تداوم و تشکیل جامعهی عفیف بسیار مؤثر است. گاهی برخی افراد غافل اند از اینکه حیا امری فطری در انسان و به خصوص در میان زنان است. پروندهای داشتم که میگفت همسر من در جمعهای خانوادگی روسری از سر من بر میدارد و میگوید اینها امل بازی است و با ژست روشنفکری که داشتند موجب ناراحتی همسرشان میشدند و به مرور خانم نمیتوانست با این خواستههای بی حد و مرز همسرش کنار بیایند. این طرز برخورد ناشی از عدم مسئولیت و احساسِ کمبود شخصیت آن مرد است. علیرغم اینکه خانم خیلی هم پایبند حجاب نبود ولی در آن حد هم ولنگار نبود و همانطور که گفتم بر اساس فطرت خود درخواستهای همسرشان را نمیپسندید. در واقع عدم مسئولیت پذیری مرد و نگاه ابزاری او به زنش، ناشی از ژست روشنفکری او در میان جمع و اقوام بوده تا به این وسیله به آنها ابراز کند که زن زیبایی دارد. همانند برخی که پُز ماشین لوکس و مدل بالای خود را میدهند.
رضایی در پاسخ به سوال مجری ادامه داد: مهمترین نقش مرد در خانواده، نقش حمایتگری و ابراز محبت به ویژه نسبت به فرزندان دختر است که مانع از ورود آنها به محیطهای ناسالم میشود. چه بسا بی توجهی پدران آسیبهای زیادی وارد میکند. گاهی سختگیری و افراط و تفریط پدران منجر میشود که دختران به محیطهای بدی وارد شوند. اما معضل دیگر رها کردن دختران است به بهانهی اینکه دیگر قدرت کنترل آنها را ندارند. انسان تا زمانی که زنده است باید برای بهتر زندگی کردن تلاش کند و این تلاش صرفاً در زمینه مادی نباید باشد. اگر دختر یا پسر وارد رابطه با جنس مخالف شود، این ناشی از تربیت و عدم امنیت روحی و روانی آن فرزند است. همچنین محیط نامناسب در خانواده، نوع تعامل پدر و مادر در خانواده و یا حتی استفاده از ماهواره و محیط ناسالم خانواده از جمله علل روی آوردن فرزندان به روابط خارج از چارچوب و با جنس مخالف است.
ارتباط مستقیم خودخواهی زوجین و فروپاشی بنیان خانواده
وی خاطر نشان کرد: نقش مردان در خانواده بسیار مهم است. در اولین گام باید در انتخاب همسر دقت کرد تا انتخابی درست داشت. وقتی جامعه بیمار شود، انتخاب درستی هم شکل نخواهد گرفت. گاهی خیانت یکی از زوجین بعد ازدواج صورت میگیرد. مثلاً پروندهای داشتیم که خانم با وجود اینکه دو فرزند داشتند، دلبسته فرد دیگری از دوستان خانوادگی که به منزل آنها رفت و آمد میکرده است، شده بود. باید دانست عموماً این مشکلات تحت تأثیر فیلمهای ماهواره و الگو پذیری آنهاست. خانوادهها باید آگاه باشند که اثرپذیری از آن فیلمها غیر قابل انکار است. چون تحت تأثیر آن فیلمها ناخودآگاه حریمها رعایت نمیشود. وقتی من با آن خانم صحبت کردم که پس تکلیف فرزندانت چه میشود؟ گفت: پس خودم چی؟ لذا همین خودخواهیها منجر به فروپاشی خانوادهها میشود. نفس رفت و آمد مشکلی ندارد اما عدم رعایت حریمها در این روابط است که مشکل ساز میشود. زن و مرد نسبت به هم متعهد هستند و حفظ حریمها در روابط و رعایت حجاب و عفاف هم جزئی از این تعهد زوجین نسبت به هم محسوب میشود. باز پروندهای داشتم که خانم قبل از عقد پذیرفته بود که مطابق میل آقا رفتار کند ولی بعد از عقد رابطه آنها به هم خورده بود. چون خانم قائل بود که داشتن دوست اجتماعی ایرادی ندارد! برخی موارد ناشی از انتخاب نادرست است و گاهی هم زمینه فراهم نیست تا زندگی سالم حفظ شود.
داستان ازدواجهایی که با داشتن دوست اجتماعی بهم خورده است
عدم رعایت حریمهای اخلاقی عامل اصلی افزایش طلاق
رضایی در پاسخ به سوال مجری در خصوص اولویت داشتن مباحث اقتصادی تصریح کرد: به لحاظ حقوقی هم نمیتوان منکر وجود مشکلات اقتصادی شد و این مسائل فشار مضاعفی را در حال حاضر بر عموم افراد وارد میکند ولی بیشتر مشکلات ناشی از عدم رعایت حریمهای اخلاقی است. مشکلات اقتصادی تأثیر دارد ولی زمینه ساز نیست و نقش اصلی بر مسائل اخلاقی است. بسیاری از زنان در زندگی با کم و زیادش میسازند ولی وقتی جنبهی وفاداری و عدم تعهد زوجین نسبت به هم از بین میرود، بنیان خانوادهها نیز متلاشی میشود. برای مثال پروندهای داشتم که خانم، استاد دانشگاه بود و میگفت همسرم دائم پای ماهواره هست و از من دائم میخواهند خودم را شبیه آن بازیگران و شخصیتهای ماهواره کنم و من در توانم نیست. این نادیده گرفتن توانمندی خانم و موقعیت اجتماعی او و نگاه ابزاری به زن از جانب مرد، زمینه ساز بروز مشکلات بین آنها شده بود. خانم میگفت که خیلی پایبند حریمها نیست و با جنس مخالف هم دست میدهد چون برایشان عادی است. طی جلسات مشاوره با راهکارهایی که دادیم و خودشان هم تلاش کردند، توانستند مدیریت کنند و الحمدلله زندگی خوبی دارند.
وی افزود: گاهی در جامعه دیده میشود علیرغم اینکه برخی خانمها پوشش خوبی دارند، باز هم نسبت به آنها تعرض میشود. این نشان دهنده بیماری جامعه است و بی اهمیتی مردان نسبت به همسر، ناموس و بی غیرتی حاکی از دور شدن از ارزشها! به عبارتی به هر میزان که از ارزشها دوری کنیم و حریمهای لازم را رعایت نکنیم دچار مشکل میشویم. وقتی جامعهای بیمار هست طبیعتاً این مشکلات دامن خانوادههای مذهبی را هم میگیرد. بنابراین همه مردم خصوصاً مردان نقش مهمی در حفظ امنیت و سلامت جامعه دارند. از سویی خانمها باید مطالبه جامعه عفیف را داشته باشند؛ چون اولین و بیشترین کسی که از بی غیرتی و بی عفتی مردان و یا دیگر افراد جامعه آسیب میبیند، خانمها هستند و بعد هم فرزندان و چه بسیار خانوادههایی که آسیب میبینند و از هم پاشیده میشوند. لذا نقش زنان برجسته و با اهمیت تر است. زن هست که میتواند در سایه آرامش و امنیت محل امنی هم برای تربیت سالم فرزندان و هم محل امنی برای همسرش درست کند. مردان هم باید کمک کنند و هر دو در کنار هم کمک کنند. تمام مسئولین هم باید تمام هم و غمشان تأمین آرامش مردم و اجتماع باشد. این حق مردم است.
پایبندی به اصول اخلاقی و ارتباطی به سطح اجتماعی و میزان تحصیلات ربطی ندارد
این وکیل دادگستری در بخشی از سخنانش اشاره کرد: مراجعه کنندهای داشتم که همسرشان پزشک بود و از رفتار صمیمی همسرشان با دیگر زنان ناراحت بود. از ایشان پرسیدم آیا خودتان حریمها را رعایت میکنید؟ گفت: نه! ما با دوستانمان مثل خواهر و برادر هستیم و هیچ حسی نسبت به هم نداریم. گفتم: بله در ابتدا حسی وجود ندارد اما اگر شما بخواهید زندگی سالمی داشته باشید و اگر بخواهید همسرتان رفتار درستی داشته باشد، خودتان باید این زمینه را فراهم کنید. وقتی شما خودتان در تعامل با دیگر مردان و همکاران حریمها را رعایت نمیکنید طبیعتاً همسرتان هم کم کم به این سمت ترغیب میشود. بعد از مدتی گفتگو خانم گفت من اصلاً این طوری به موضوع نگاه نمیکردم. فکر میکرد رفتار خودش درست است. لذا گاهی افراد تحصیل کرده هم متوجه آثار این نوع رفتارها نیستند و پایبندی به اصول اخلاقی و ارتباطی به سطح اجتماعی و میزان تحصیلات ربطی ندارد و همه باید رعایت کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: پرونده دیگری داشتم که آقا موقعیت شغلی بالایی داشت و میگفت من اصلاً اهل این حرفها نبودم و توجهی نمیکردم به خانمها، ولی این خانم که منشی من بود اینقدر با عشوه گری و جلوه گری به سمت من میآمد که الان هیچ چیز برایم مهم نیست و فقط میخواهم با او ازدواج کنم. او این حرفها را در حضور همسرش میزد و میخواست بخاطر موقعیت شغلی اش این مسئله پنهان باشد تا آبرویش هم حفظ شود و خانوادهی عروس و یا دامادش هم متوجه این مسئله نشوند. به او گفتم پس شما میدانید که کارتان اشتباه است که سعی در مخفی کردن آن دارید؟ ولی متأسفانه عدم رعایت حریمها منجر شد که این مشکلات پیش بیاید و زنش طلاق بگیرد. مرد هم با همان منشی ازدواج کرد و با این سطح از خودخواهی و خودبینی، سبب شد آبرویش پیش خانوادهی عروس و دامادش از بین برود به گونهای که آقا میگفت من دیگر نمیتوانم با آنها رو در رو شوم.