پایگاه خبری اصناف و بازرگانی

یکشنبه , ۲ دی ۱۴۰۳

http://khaneroshan.ir/?p=56544

قرص را نصف نکنید؛ خطرناک است

بسیاری از افراد برای راحت‌تر مصرف کردن انواع قرص‌ها یا برای صرفه جویی در هزینه ها، قرص‌ها را از وسط نصف می‌کنند.

بسیاری از افراد برای راحت‌تر مصرف کردن انواع قرص‌ها یا برای صرفه جویی در هزینه ها، قرص‌ها را از وسط نصف می‌کنند. برخی از داروها دارای شیارهایی در مرکز قرص هستند، نصف کردن این نوع قرص‌ها مانعی ندارد، اما شما نمی‌توانید همه قرص‌ها را از وسط نصف کرده و مصرف کنید، زیرا نصف کردن برخی از قرص‌ها و تغییر در دوز مصرفی آن‌ها عوارض زیادی را برای مصرف کننده به همراه خواهد داشت. مطالعه این بخش به شما کمک می‌کند تا با عوارض نصف کردن قرص آشنا شوید.

 

چرا باید نصف کردن قرص را کنار بگذاریم؟
تغییر در دوز قرص:
با نصف کردن قرص ساختار دارو عوض شده و این امر سبب تغییر در دوز قرص و کاهش تاثیر و افزایش خطرات ناشی از مصرف آن می‌شود.
هدر رفتن دارو:
با نصف کردن قرص‌ها کمی از دارو هدر می‌رود و نمی‌توان نیمه برابر و دوز دقیق آن را بدست آورد، بنابراین دارو کمتر از اندازه‌ای که پزشک تعیین کرده است، جذب بدن می‌شود. کمترین تغییر در آن می‌تواند تاثیرات سمی در بدن داشته باشد. حتی اگر قرص‌ها را با استفاده از وسیله مخصوص برای بریدن قرص نصف نمود، مقداری از آن هدر می‌رود.

حساسیت و آلرژی:
نصف کردن برخی داروهای خاص همچون داروها می‌تواند موجب بروز حساسیت پوستی شود. نصف کردن یک قرص پیش از مصرف آن باعث می‌شود ذرات ریزی از دارو در هوا منتشر شود که پس از تماس این ذرات با قسمت‌های حساس پوست همچون صورت، پلک و گردن، التهاب و حساسیت پوست را به همراه خواهد داشت. اگر مجبور به نصف کردن داروهای ضداضطراب حاوی «تترازپام»، «زولپیدم» و «ترازدون» هستید، برای پیشگیری از بروز آلرژی باید از دستکش و ماسک استفاده کنید.

مشکلات معده:
برخی از قرص‌ها از طریق روده جذب می‌شوند. نصف کردن این قرص‌ها سبب از بین رفتن روکش آن‌ها و جذب سریعشان از طریق معده می‌شود و مشکلات معده افراد دچار زخم معده و رفلاکس را افزایش می‌دهد. اگر در قورت دادن داروها مشکل دارید می‌توانید از پزشک تقاضای داروی مایع مشابه کنید تا به آسانی بتوانید دارو را در دوز مشخص مصرف کنید.

 

آیا می‌توانیم هر قرصی را نصف کنیم؟

هر قرصی را نباید نصف کرد، بعضی از فرمولاسیون‌های مخصوص داروها هرگز نباید تقسیم شوند. از داروهایی که هرگز نباید نصف شوند، قرص‌های روکش دار هستند.

برخی از آسپرین‌ها با روکش ویژه‌ای درست شده اند تا معده را تحریک نکنند و قبل از متلاشی شدن از معده عبور کنند و جذب روده‌ای داشته باشند. نصف کردن آسپرین با این پوشش، محافظ دارو را از بین برده و موجب درد معده وتحریک زخم یا افزایش رفلاکس اسید معده می‌شوند.

برخی قرص‌های ضداستروئیدی و ضدالتهابی دارای روکش باید جذب روده کوچک شوند، اما با نصف کردن در معده جذب می‌شوند. این قرص‌ها به گونه‌ای طراحی شده اند که باید آرام جذب شود و با شکستن آن، این روند طی نمی‌شود.

قرص‌های مسکنی که وسط آن خط ندارند را نباید نصف کرد، زیرا با نصف کردن دوز دارو به بدن نمی‌رسد و تاثیری نخواهد گذاشت.

بعضی قرص‌ها روی سیستم بدن دیر تاثیر می‌گذارد و نباید به دو نیم تقسیم شوند، زیرا اثر خود را از دست می‌دهند.

بعضی داروها را اگر نصف کنید و بیشتر از چند دقیقه در مجاورت هوا باشند تاثیر خود را از دست می‌دهند بنابراین قرص نصف شده اثری ندارد.

قبل از مصرف قرص بروشور داخل جعبه قرص را مطالعه نمایید و توضیحات لازم را بخوانید تا بدانید این قرص باید به دو نیم تقسیم شوند یا خیر.

 

کدام قرص را نصف کنید و بخورید بهتر است؟

قرص‌هایی که روکش‌های ویژه نداشته باشند و دارای شیارهایی در مرکز قرص هستند را می‌توان با تجویز پزشک نصف کرد.

برای جذب بهتر مکمل کلسیم یک قرص کلسیم یا مکمل را به دونیم کنید و به فاصله ۲۱ ساعت بخورید. اگر می‌خواهید مکمل‌های کلسیم را مصرف کنید، جذب مکمل سیترات بهتر و راحت‌تر از کلسیم کربنات است.

برخی از داروسازان هم توصیه می‌کنند که قرص‌های خود را درست قبل از استفاده نصف کنید تا میزان رطوبت دریافتی برای سطح باقیمانده به کمترین حد خود برسد.

» مطالب توصیه شده

» سایت خوان گروه رسانه‌ای هفت اقلیم هنر

© کپی‌رایت ۲۰۲۲, تمامی حقوق متعلق است به گروه رسانه‌ای چکاد است  |  خانه روشن

» میدان بهارستان، کوچه جورکش، بن‌بست طالقانی، پلاک7

»راه‌های ارتباطی: 36915842-021 ؛ 09377397992