علی اکبر نریمانی، رئیس اتحادیه چلوکباب و چلو خورش تهران در گفت وگو با پایگاه خبری اتاق اصناف تهران با اشاره به چالش ها و کسب و کار صنف متبوع خود عنوان کرد: یکی از مهمترین مشکلات ما ضوابط سخت اداره بهداشت است. البته همیشه ما با بهداشت کم و بیش چالش داشته ایم، ولی طرح بهداشت سلامت که به تازگی اداره بهداشت برای صنوف غذایی وضع کرده، بسیار برای صنف ما مشکلزا شده است.
وی افزود: البته ارگان های دیگر هم هر کدام به نوعی ما را آزار می دهند. اداره تعزیرات، اماکن، مالیات بخصوص مالیات ارزش افزوده که از اول تیرماه شامل غذاهای بیرون هم شده است.
نریمانی تصریح کرد: وضعیت کسب و کار در این صنف واقعا غمانگیز شده و روزبه روز بدتر از قبل می شود. گرانی لحظهای مواد اولیه مثل گوشت قرمز، مرغ، روغن و دیگر موادغذایی مورد نیاز، هزینه های جاری، هزینه حامل های انرژی شغل ما را طاقت فرسا و نفسگیر کرده، به طوری که تعدادی از همکاران ما دیگر تاب مقاومت ندارند و تصمیم دارند شغل خود را عوض کنند. از زمان پایان کرونا تا به امروز این صنف نزدیک به ۴۰درصد ریزش مشتری داشته است.
رئیس اتحادیه چلوکباب و چلو خورش تهران در ارایه توضیحات بیشتر در مورد طرح بهداشت سلامت گفت: بر اساس طرح بهداشت سلامت مامور بهداشت همواره باید بر کار اصناف غذایی نظارت داشته باشد و برای تحقق این امر سه راهکار توسط سازمان بهداشت ارائه شده و ما ملزم به انجام یکی از آنها هستیم.
وی در توضیح این راهکارها بیان کرد: راهکار اول که انجام آن برای خیلی از واحدهای صنفی سخت است اینکه یک نفر آشنا به مسائل بهداشتی را استخدام کنیم تا تمام وقت در محل حضور داشته باشد و به بهداشت رسیدگی و نظارت کند. دومین راه این است که خودمان به رعایت موازین بهداشتی مرتبا نظارت کنیم. و سومین راه اینکه از اداره بهداشت منطقه کمک بگیریم و آنها مرتب به کار ما نظارت داشته باشند. درست است که اداره بهداشت به وظیفه خود عمل کرده و به فکر سلامت غذا، پرسنل و مشتریان است؛ ولی کسبه صنف ما را به زحمت انداخته است.
او در ادامه به موضوع مالیات ارزش افزوده اشاره کرد: مالیات ارزش افزوده از سال ۱۳۹۴ شامل سالن های چلوکبابی شد و از آن موقع به غذاهایی که در سالن سرو می شد، مالیات ارزش افزوده تعلق می گرفت، ولی از اول تیر امسال سازمان مالیات کشور تصمیم گرفت که غذاهای بیرون بر و آشپزخانه ها را هم در لیست مالیات ارزش افزوده قرار دهد. درست است که ارزش افزوده را مشتری پرداخت می کند.
نریمانی تاکید کرد: وقتی مردم به خاطر گرانی شدید، مانند قبل توانایی تهیه غذا از بیرون را ندارند، پرداخت ارزش افزوده مزید بر علت شده و باعث ریزش بیشتر مشتری در صنف ما شده است. مردم ترجیح می دهند برای خوردن غذا به مراکزی که ارزش افزوده ندارند مراجعه کنند.
رئیس اتحادیه چلوکباب وچلوخورش با بیان اینکه وضعیت کنونی مالیات ارزش افزوده بسیار ناعادلانه است تصریح کرد: از مسئولان سازمان مالیات کشور خواهشمندیم برای اینکه عدالت در بین اصناف غذایی رعایت شود، به یک شکل با صنوف و اتحادیه های مواد غذایی رفتار کنند یا از صنف ما هم مالیات ارزش افزوده گرفته نشود، یا اینکه تمام صنوف عرضه کننده غذا ارزش افزوده را پرداخت کنند.
رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران، گرانی مواد اولیه را مورد توجه قرار داد و گفت: مواد اولیه مورد نیاز ما بسیار گران شده و موضوع بدتر تداوم این افزایش قیمت هاست. به جرات می توان گفت گرانی گوشت و مرغ لحظه ای شده و هر روز نسبت به روز قبل بیشتر می شود. این وضعیت به واحدهای صنفی ما بسیار آسیب می زند.
نریمانی ادامه داد: ما که نمی توانیم هر روز قیمت ها را بالا ببریم، چون اگر بالاتر از قیمت مصوب بفروشیم با اداره تعزیرات و جریمه های سنگین آن مواجه می شویم.
وی همچنین به اداره اماکن و مشکلات مربوط به حجاب بانوان هم اشاره کرد و افزود: اداره اماکن مرتب رعایت حجاب مشتری را به ما تذکر داده و ما را ملزم به این کرده که به مشتری رعایت حجاب را یادآوری کنیم. این موضوع باعث ایجاد چالش شده، یا مشتری سالن را ترک می کند و یا برخورد وچالش به وجود می آید. مشتری مداری مهمترین عامل موفقیت یک واحد صنفی عرضه غذاست. ما فقط می توانیم پرسنل خود را ملزم به رعایت حجاب کنیم. از مسئولان می خواهم با در نظر گرفتن اصل مشتری مداری فشار به کسبه را کاهش دهند.
رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران در خاتمه در خصوص گرانی حامل های انرژی عنوان نمود: در سال ۱۴۰۲ هزینه آب و برق وگاز نسبت به سال قبل چند برابر شده و این ضرر زیادی به واحدهای صنف ما وارد کرده است. وزارت نیرو در این رابطه هیچ کمکی به اصناف نمی کند.