پایگاه خبری اصناف و بازرگانی

چهارشنبه , ۲۶ دی ۱۴۰۳

http://khaneroshan.ir/?p=40266

رییس اتحادیه لوازم خانگی تهران در گفت و گو با بازار:
صادرات لوازم خانگی بعد از نفت پردرآمدترین محصول ایرانی

رییس اتحادیه لوازم خانگی گفت: به ریال حقوق می­ دهیم و قیمت تعیین می کنیم ولی وقتی می خواهیم فولاد و مس بفروشیم وارد بورس می­ کنیم و به دلار کالا می ­فروشیم!

اکبر پازوکی رییس اتحادیه لوازم خانگی گفت: تمام تولید کنندگان لوازم خانگی یکی از رووس کارشان افزایش تولید و افزایش صادرات است. ولی این موضوع زمانی محقق میشود که تولید کننده هر روز دغدغه قیمت مواد اولیه و افزایش قیمت دلار را نداشته باشد. ما بعد از صنعت نفت به خاطر افزایش قیمت کالا می توانیم پردرآمدترین کالا در زمینه صادرات لوازم خانگی باشیم. ولی این مساله کمک دولت را می خواهد در زمینه مواد اولیه و دلار و چشم امید به کمک دولت دوخته است.

پازوکی در خصوص وضعیت لوازم خانگی در ماه های اخیر سال گذشته گفت: چند کارخانه اواخر سال گذشته مقداری افزایش قیمت بر روی محصولاتشان داشتند که چیزی بین ۵ تا ۱۵ درصد بوده است. برخی شرکتها هم با همان قیمت قبل روند تولیدی خودشان را ادامه دادند.

اکبر پازوکی در خصوص صادرات لوازم خانگی در سال گذشته بیان کرد: کشورهای همسایه زمانی که میخواهند کالایی را خریداری کنند به این توجه نمیکنند که قیمت ارز یا مواد اولیه در کشور شما به چه صورتی است. بلکه به کیفیت کالا، نوع کالا، تنوع کالا نگاه میکنند. ولی وقتی یک تاجر با ما قرارداد میبنند بر سر یک قیمت ثابت قراداد می بندد.

به گفته وی؛ برای همین است که ما هنوز هم در بخش صادرات ضعیف هستیم. زیرا مولفه ایی که خیلی به بخش صادرات کمک می کند مخصوصا در صنف لوازم خانگی، ثابت بودن قیمت مواد اولیه و قیمت دلار است.

پازوکی تاکید کرد: امسال مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری و سایر ارگانها تاکید کردهاند که رشد و توسعه تولید کالاها را داشته باشیم. یکی از مواردش این است که اگر ما رشد تولید مواد اولیه را داریم باید قیمتش هم ثابت باشد. یعنی نباید قیمتها هر ساعت تغییر کند.

رییس اتحادیه لوازم خانگی تصریح کرد: به ریال حقوق می دهیم ولی وقتی می خواهیم فولاد و مس بفروشیم وارد بورس می کنیم و به دلار کالا می فروشیم. مگر به کارگران به دلار حقوق داده می شود. در تمام صنایع همین طور است زیرا تولید کنند ورق های آهن را به قیمت دلار می خرند نمی توانند محصولاتشان را به قیمت ریال بفروشند.

به گفته وی؛ رقابت زمانی معنا پیدا می کند که اول کیفیت کالا خوب باشد و دوم قیمت کالا مناسب باشد. در حال حاضر در کیفیت با سایر کشورها میتوانیم رقابت کنیم، ولی آیا در قیمت هم می توانیم با سایر محصولات کشورهای دیگر رقابت داشته باشیم؟ معلوم است که نه؟

پازوکی تاکید کرد: بنابراین بر مبنای همین موارد ما نمی توانیم صادرات خوبی داشته باشیم. ما زمانی می توانیم در بخش صادرات موفق باشیم که دولت به تولید کنندگان کمک صددرصدی بکند.

وی در پاسخ به این که سیستم نظام بانکی چقدر بر روی بحث صادرات تاثیر دارد جواب داد:وقتی در حواله زدنها دچار مشکل هستیم. وقتی در تخصیص ارز معضل وجود دارد و چند ماه طول میکشد تا بانک به شما ارز بدهد. همه این موارد بسیار تاثیرگذار است. اگر همه چیز سرجایش باشد هم تولید کننده سود می کند و هم توزیع کننده منفعت می برد.

وی تاکید کرد: بسیاری از مردم از ما می پرسند مگر توزیع کنندگان در این چهار سال چکار کرده اند؟ در این چهار سال سلیقه مردم را نسبت به کالای خارجی ما عوض کرده ایم. تابلوی سردر مغازه ها را ما عوض کرده ایم. ما به مردم گفتیم که کالای خوب ایرانی جایگزین کالای خارجی شده است. کالای خارجی نخرید چون خدمات بعد از فروش ندارد. بنابراین ما کارمان را به خوبی انجام داده ایم.

پازوکی ادامه داد: یعنی تولید زمانی معنا پیدا میکند که منِ توزیع کننده وجود داشته باشم. اگر منِ توزیع کننده نباشد که اصلا تولید معنا پیدا نمی کند.

وی در رابطه با این سوال که با توجه به افزایش قیمت محصولات در بخش لوازم خانگی میزان خرید مردم چطور بوده است بیان کرد: هرچه کالاها گرانتر باشد قدرت خرید مردم کمتر می شود. بنابراین زمانی که مردم قدرت خرید نداشته باشند کسبه هم نمیتوانند کار کنند.

رییس اتحادیه لوازم خانگی تاکید کرد: درحال حاضر مردم به خرید اقساطی روی آورده اند. به قدری افزایش قیمت کالا زیاد بوده است که مردم دیگر نمیتوانند محصولات را به صورت نقدی خریداری کنند.

وی عنوان کرد:برخی مردم فکر میکنند با افزایش قیمت محصولات ما خوشحال می شویم. درحالی که اصلا اینطور نیست. زیرا هرچه افزایش قیمتها بیشتر باشد فروش کسبه به همان نسبت کمتر است. هیچ کاسبی از این شرایط راضی نیست. همه به طریقی از این افزایش قیمت متضرر هستیم.

او اشاره کرد: به جای این که تقویت پول ملی را داشته باشیم قیمت دلار را تقویت کردیم. به جای این که به پول خودمان بها بدهیم. ورق فولاد مبارکه را وارد بورس کردهایم تعدادی آنها را به قیمت روز خریداری کردند و بعد به قیمت روز دلار به تولید کنندگان فروختند. این یعنی چه؟ ما ریال خودمان را ضعیف کردیم.

پازوکی خاطر نشان کرد: امیدوارم قیمتها هم در مواد اولیه و هم در محصول نهایی مناسب باشد تا همه بتوانند محصولات را خریداری کنند.

رییس اتحادیه لوازم خانگی در خصوص این که اگر قیمت پایه بورس ثابت شود بر روی بازار لوازم خانگی هم تاثیر می گذارد گفت: مساله اصلا ثابت شدن قیمت پایه بورس نیست. شرکت فولاد مبارکه، یکسری تولیدات را دارد وقتی تولید کننده فولاد می خواهد محصولش را بفروشد چرا دولت نمی آید اول مصرف داخلی کشور را تامین کند. چرا خام فروشی می کنیم؟

پازوکی تاکید کرد: به جای این که فولاد دست دلال برسد باید دست تولید کنندگان برسد. همه فولاد را که به یک تولید کننده نمیدهند مثلا از ۱۰ تنی که به فولاد نیاز دارد تنها ۳ تن به او مواد می دهند و بقیه را می گویند از بازار آزاد بخرد. خوب بازار آزاد دست کیست؟ چرا وارد بورس کرده اید؟ چرا فولاد را به ریال می خریم و به دلار می فروشیم. تمامی این موارد دغدغه تولیدکنندگان است.

وی تصریح کرد: دغدغه تولید کننده یا شده قیمت دلار، یا مسائل بانکی و یا تهیه مواد اولیه، که همه اینها باعث سردرگمی می شود که ما همه این بلاتکلیفی ها را در بازار بورس هم می بینیم.

پازوکی ادامه داد: بورس زمانی خوب است که همه چیز روی حساب و کتاب باشد. نه مثل حالا بی حساب و کتاب به راهش ادامه دهد.

او گفت: امیدوارم که اداره دارایی شفاف سازی انجام دهد. در سال ۱۴۰۰ دولت ۱۵ روز قبل از انتخابات ریاست جمهوری از تمامی اصناف مالیات هایشان را گرفتند. ولی دولت در دوران کرونا هیچ کمکی به ما نکرد. نه تخفیف دادند و نه کار دیگری برایمان صورت گرفت.

پازوگی ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت کالا و سامانه های جدیدی که درحال به روز شدن است برای شفاف سازی، ما امیدواریم دولت به کسبه کمک کند. وقتی می گویم راستی آزمایی و شفافیت، درد دل ما را هم بشنوند. اگر امسال معافیتهای مالیاتی افزایش پیدا نکند کسبه شدیدا به مشکل بر میخورند. مخصوصا کسبهای مثل ما که افزایش قیمت داشته اند، به خصوص طی چهار سال گذشته، اما حقوق کارمند که این همه افزایش نداشته است. بنابراین امیدوارم مسولین دارایی به فکر کسبه باشند. هیچ کسبهای فرار از مالیات ندارد.

قیمت گذاری دستوری تهدید بزرگ بازار لوازم خانگی
علیرضا شهیدی در خصوص وضعیت فعلی بازار لوازم خانگی به بازار گفت: طبق گزارش های سال گذشته بازار لوازم خانگی حدود ۲۵ درصد افزایش تولید داشته است. برای امسال هم پیش بینی و برنامه ما بر روی ۲۰ درصد افزایش تولید است.

دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری تاکید کرد: ولی مشکل اساسی که در این رابطه وجود دارد، این است که به شدت قیمت نهادهای تولیدی ما بالا رفته است. یعنی نرخ ارز که پارسال قیمت گذاریها صورت گرفت بر روی ۲۵ یا ۲۶ هزار تومان بود ولی الان حدود ۴۰ هزارتومان شده است.

شهیدی خاطرنشان کرد: همچنین دستمزدها هم افزایش یافته و هزینه های سربار مثل برق و گاز هم روند افزایشی داشته است. بنابراین حداقل افزایش هزینه های ما یک افزایش ۴۰ درصدی بوده است.

به گفته وی؛ از سوی دیگر نظام قیمت گذاری دستوری مشمول حال ما شده است. لوازم خانگی اصلی مثل یخچال، ماشین لباسی و تلویزیون از جمله مواردی است که مشمول قیمت گذاری دستوری شده است. و این خیلی بی معناست که با یک دستور قیمت اجناس تعیین شود.

شهیدی عنوان کرد: فقط یک تولید کننده می تواند بگوید که قیمت نهایی یک محصول چقدر باشد. زیرا دولت قبل از هرچیزی باید نرخ ارز را اصلاح کند و جلو تورم ۵۰ تا ۶۰ درصدی را بگیرید.

وی تصریح کرد: یکسری قطعات ما خارجی است که تورم ۴۰ درصدی بر روی آنها افزایش پیدا کرده است. قطعات داخلی هم که تورم ۵۰ درصدی کل کشور شاملشان شده است. با این وضعیتی که در در بازار وجود دارد از سوی دیگر هم این نوع قیمت گذاریهای دستوری که هیچ منطقی برای آن وجود ندارد می تواند تهدیدی برای افزایش تولید باشد.

وی ادامه داد: اگر تولید کننده ای ببیند کالایی را دارد با زیان تولید میکند قطعا دیگر تولید نخواهد کرد. یعنی از نظر عقلایی این طور است که هیچ کالایی با زیان تولید نشود. اگر روش قیمت گذاری دستوری که خود دولت هم نرخ ارز را و هم نرخ دستمزد را بالا برده است و هم نرخ های سربار افزایش یافته است، اگر اجازه دهد در فضای رقابتی کار انجام شود امسال هم رشد تولید در بخش لوازم خانگی خواهیم داشت.

وی در خصوص راهکارهای موجود برای کاهش چالشها در حوزه لوازم خانگی می گوید: آقایان به این اعتقاد نرسیده اند که اقتصاد یک علم است و موضوعات آن با بخشنامه و این حرفها برطرف نمی شود. بلکه باید نگاه علمی به موضوعات داشته باشند. نگاه علمی به موضوع یعنی این که شرایط لوازم خانگی یک شرایط رقابتی است و بالای هزار مدل محصول تولید می کند. بنابراین بگذارند بازار به کار خودش ادامه دهد چون با نظام دستوری کارها درست نمی شود و منطقی هم ندارد.

دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری درپاسخ به این سوال که با توجه به افزایش ۲۵ درصدی تولید آیا میزان خرید مردم هم افزایشی بوده یا کاهشی بیان کرد: خرید مردم همچنان پا برجا بوده و محصولات خودشان را خریداری می کردند و چیزی در انبارهایمان باقی نمانده است. گرچه مردم قدرت خریدشان پایین آمده و از نظر مالی در مضیقه هستند ولی هرچه تولید شده هم به فروش رفته است.

وی درخصوص صادرات در بخش لوازم خانگی بیان کرد: در بخش صادرات از نظر کیفیت کالا، با کالاهای صادراتی قابلیت رقابت داریم. به خصوص با کالاهای متوسط صادراتی به راحتی می توانیم رقابت کنیم. همچنین ظرفیت های تولیدی خوبی هم داریم و از نظر تنوع مدل هم تنوع خوبی در لوازم خانگی ها ایجاد شده است.

وی خاطرنشان کرد: درحال حاضر دو مبحث بسیار مهم در نظام صادراتی کشور وجود دارد. یک نظام بانکی است. زیرا درحال حاضر دیگر در خارج از کشور بدون نظام بانکی، نمی توان کار کرد. در داخل کشور هم همین است. در داخل بانک های داخلی را داریم ولی وقتی حتی یک شعبه بانکی در هیچ کشوری نداریم مشکل ساز می شود.

شهیدی تاکید کرد: دیگر مسائل بانکی به تولیدکنندگان مرتبط نیست بلکه برعهده بانک مرکزی است که نظام بانکی را در کشورهای مختلف برای ما فراهم کند. تا خریداران بتوانند از شعبه بانکی خودمان برایمان پول واریز کنند.

به گفته وی؛ اگر تمام شرایط مهیا باشد. کالاهای با کیفیتی هم تولید شود و مشتری خارجی هم برای محصولات وجود داشته باشد تا نظام بانکی در آنجا نداشته باشیم کارها انجام نمی گیرد.

شهیدی گفت: از سوی دیگر هم حمایت وزارت خارجه را می خواهیم تا شرایط را تسهیل کنند. تا بتوانیم بر روی صادراتمان کار کنیم. الان از نظر تولیدات به جایی رسیده ایم که مازاد ظرفیت داریم و محصولاتمان کیفیت قابل ارائه ای هم در دنیا دارند. شاید درجه یک نباشند؛ اما درجه دو که هستند. فقط باید نظام بانکی و مشکلات روابط بین الملل حل شود.

وی در پاسخ به این سوال که افت و خیز قیمت ارز بر روی بازار لوازم خانگی چه تاثیری می گذارد گفت: شرایط ارز امکان هرگونه برنامه ریزی را از ما گرفته است زیرا ما دیگر تکلیف خودمان را نمی دانیم.

شهیدی در خاتمه تصریح کرد: دولت باید قیمت ارز را نهایی کند و بگوید مثلا ارز ۴۰ هزار تومان یا ۵۰ هزار تومان است تا حداقل ما تکلیف خودمان را بدانیم. این به هم ریختگی بدترین شرایط را برای ما ایجاد کرده است و ما نمی دانیم با وجود چنین شرایطی چطور باید کار کنیم؟

» مطالب توصیه شده

» سایت خوان گروه رسانه‌ای هفت اقلیم هنر

© کپی‌رایت ۲۰۲۲, تمامی حقوق متعلق است به گروه رسانه‌ای چکاد است  |  خانه روشن

» میدان بهارستان، کوچه جورکش، بن‌بست طالقانی، پلاک7

»راه‌های ارتباطی: 36915842-021 ؛ 09377397992