«عالیه شکربیگی» جامعهشناس درباره خودکشی دانشجوی مقطع دکترا در دانشگاه تهران با «اعتماد» گفتوگو کرد.
در این مطلب آمده است:«متغیرهای محیطی زیادی وجود دارد که باعث میشود فرد دست به خودکشی بزند و یک مشکل صرفا منجر به خودکشی نمیشود. وضعیت ناآرامی که در حال حاضر در جامعه وجود دارد هر وجدان آگاه و بیداری را تحتتاثیر قرار میدهد. این یک بحث است اما وقتی عنوان میشود که این دانشجو به خاطر یک اسم و مقاله دست به خودکشی زده خبری سطحی است. باید دید این دانشجو در چه شرایط بدی از زندگی قرار گرفته که یکباره به دلیل بحث با استاد یا دانشجوی دیگر تحتالشعاع قرار میگیرد و دنیا برایش تنگ میشود و تصمیم میگیرد خودش را نابود کند. یعنی در یک لحظه به این نتیجه رسیده که دنیا برایش ارزش ندارد و او هم برای این دنیا ارزشی ندارد؟
هنگامی که کنشی مانند خودکشی اتفاق میافتد مجموعهای از کنشها دست به دست هم میدهند تا فرد این اقدام را انجام دهد.
بحث دیگر این است که ما در دانشگاهها شاهد شرایط نابرابری و تمایز هستیم. همینها هم باعث ناراحتی و دلخوری دانشجویان میشود و در پارهای از مواقع اعتراضاتی را نسبت به موضوعات مختلف نشان میدهند. در نتیجه گاهی اعتراض میتواند منجر به اقدامی مثل خودکشی شود. مثل همین اقدامی که این دانشجو انجام داده است.
در حال حاضر دانشجویان ما در دانشگاهها به دلیل اعتراضات اخیر بسیار تحت فشار هستند. هر مساله اجتماعی که اتفاق میافتد ریشه در یک دلیل ندارد و مسائل دیگر نیز در آن تاثیرگذار هستند. پدیدههای اجتماعی تکعلتی نیستند و میتوانند علتهای مختلفی را در بر داشته باشند.
شاید آن لحظهای که این دختر خانم خودکشی کرده آنقدر اذیت شده و در وضعیت ناراحتکنندهای قرار گرفته که این اقدام را انجام داده است. همین تمایز و نابرابری و سلسلهمراتب دانشگاهی امکان دارد او را به این تصمیم وادار کرده باشد. برای همین دانشگاه میتواند یک عامل برای خودکشی این دختر باشد.
در کل بگویم دانشگاههای ما امروزه محلی برای انسان دانشگاهی نیستند به این دلیل که در دانشگاهها تبعیض و نابرابری مشاهده میشود. این دختر خانم هم برای اعتراض به این تمایزات و تبعیضها دست به خودکشی زده است. باید این نابرابریها در دانشگاهی که این خانم در آن خودکشی کرده است مورد بررسی واقع شود.