پایگاه خبری اصناف و بازرگانی

دوشنبه , ۲۸ آبان ۱۴۰۳

http://khaneroshan.ir/?p=162

دور زدن ایران توسط ترکیه و روسیه

استراتژی‌های ترکیه و روسیه برای دور زدن تهران

موقعیت منحصر به فرد و مشتریان دست به نقد گاز ایران

یک کارشناس اقتصادسیاسی اظهار داشت: ترکیه چه سیاست پان ترکیسم را دنبال کند و چه بخواهد ایران را دور بزند و از شمال خزر و آذربایجان برای خود دالان انرژی ایجاد کند، ایران یک موقعیت استراتژیک و یونیک دارد که علاوه بر تامین گاز مشتریان شمالی گاز را به طریق ال ان جی از مسیر جنوب نیز به کشورهای حاشیه خلیج فارس ببرد، بنابراین گاز ایران در هر برهه ای مشتریان خاص خود را دارد.

 به گزارش«خانه روشن» اخیرا مقامات ترکیه اعلام کرده‌اند که بنا دارد با همکاری دو شرکت بوتاش و سوکار خط لوله انتقال گاز ترکیه-نخجوان را یکساله ساخته بسازد و بنا بر آن سالانه ۵۰۰ میلیون متر مکعب در سال گاز به نخجوان منتقل شود.

علی اصغر زرگر در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره فعالیت‌های گازی ترکیه در منطقه و سرعتی که برای اجرای پروژه‌های گازی در هر نقطه ای دنبال می کند، اظهار داشت: ترک‌ها با توجه به کمک تمام قدی که به آذربایجان در موضوع قره باغ داشتند انتظار داشتند یک دالانی برای عبور گاز در نظر گرفته شود و از طریق ارمنستان به نخجوان بروند.

وی با بیان اینکه ترکیه بدنبال منبع تامین اطمینان بخش و تمام وقت است، افزود: اگر خط لوله گاز مستقلی داشته باشد این اطمینان را دارد که گاز را در فصول مختلف سال و با قیمت قابل رقابت دریافت کند.

این کارشناس اقتصاد سیاسی تصریح کرد: ما تاکنون منبع قابل اطمینانی برای نیاز کشورهای واردکننده از جمله عراق و ترکیه نبوده‌ایم و این در حالی است که ترکیه بدنبال یک منبع مطمئن است.

وی با بیان اینکه در توافقنامه آتش بس بین ارمنستان و آذربایجان که با میانجی‌گری روسیه انجام شد، ترک‌ها یک استراتژی بلندمدت را دنبال می‌کند، گفت: در هر حال در موضوع گاز ترکیه ایران را دور می‌زند و با توجه به سیاست‌های پان ترکیسم که دنبال می‌کند استراتژی گازی گسترده‌ای در دستور کار دارد.

زرگر خاطرنشان کرد: علاوه بر راه استراتژیک ریلی که از آذربایجان، خزر و ترکمنستان؛ ترکیه بدنبال مسیری بدون در نظر گرفتن ایران است.

وی با بیان اینکه ما منابع عظیم گازی از شمال، مرکز تا جنوب، از خزر تا خلیج فارس داریم، افزود: با وجود این منبع عظیم گاز سه مشکل داریم ابتدا اینکه با وجود ۸۵ میلیون نفر جمعیت نیاز روزافزون داخلی داریم چه بخش خانگی و چه بخش نیروگاهی و صنعت داریم، هنوز هرچه تولید می‌کنیم همچنان در داخل مشتری آن را هم داریم. دومین مسئله نبود سرمایه گذاری خارجی در حوزه توسعه خطوط لوله بخصوص فرامرزی است. ضمن اینکه به لحاظ تکنولوژی نیز اوضاع چندان بسامانی نداریم. علاوه بر این مسئله تحریم است که کشورهای مقصد ما را نیز تحت تاثیر قرار داده، مثلا قرار بود شاه لوله صادرات از پاکستان به هند و چین برود اما به دلیل اینکه دو کشور هند و پاکستان در تنش هستند و همچنان تحت سیطره امریکا هستند، این خط لوله اجرایی نشده است.

این کارشناس اقتصاد سیاسی در ادامه با بیان اینکه روسیه نیز مانع بزرگ رسیدن خط لوله ایران به اروپا است، گفت: روس‌ها سعی می‌کنند ایران را به سمت شرق هدایت کنند و اروپا را برای خود حفظ کنند و به این ترتیب از شیر گاز به عنوان اهرم سیاسی و اقتصادی استفاده کنند بنابراین فعلا دست ایران در این حوزه بسته است.

وی یادآور شد: اگر سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلاری سوئیس برای احداث واحدهای ال ان جی ایران انجام می‌شد غرب نیز تمایل داشت که یک آلترناتیوی برای تامین گاز غیر از روس‌ها داشته باشد و از فشار روسیه کم کند.

زرگر خاطرنشان کرد: ترکیه چه سیاست پان ترکیسم را دنبال کند و چه بخواهد ایران را دور بزند و از شمال خزر و آذربایجان برای خود دالان انرژی ایجاد کند، ایران یک موقعیت استراتژیک و یونیک دارد که علاوه بر تامین گاز مشتریان شمالی گاز را به طریق ال ان جی از مسیر جنوب نیز به کشورهای حاشیه خلیج فارس ببرد، بنابراین گاز ایران در هر برهه‌ای مشتریان خاص خود را دارد.

» مطالب توصیه شده

» سایت خوان گروه رسانه‌ای هفت اقلیم هنر

© کپی‌رایت ۲۰۲۲, تمامی حقوق متعلق است به گروه رسانه‌ای چکاد است  |  خانه روشن

» میدان بهارستان، کوچه جورکش، بن‌بست طالقانی، پلاک7

»راه‌های ارتباطی: 36915842-021 ؛ 09377397992