پایگاه خبری اصناف و بازرگانی

پنج شنبه , ۲۹ آذر ۱۴۰۳

ورود مجلس به تاریکخانه ۸۲ هزار میلیارد تومانی مافیای کنکور

به گزارش«خانه روشن»:به نقل از خانه ملت:پس از سال ها بحث و پیشنهاد درباره شفاف شدن گردش مالی مربوط به کنکور و موسسات آموزشی مربوط به آن، مجلس یازدهم در اقدامی قاطع، نورافکن خود را به تاریکخانه این مافیا گرفته و تصویب کرده است که موسسات آموزشی کنکور در سال ۱۴۰۰ باید مالیات پرداخت کنند. گزارش پیش رو بررسی این مصوبه مهم است.

بحث حذف کنکور در مجلس مطرح بارها مطرح شده اما تاکنون به نتیجه نرسیده است،در  سال ۱۳۸۶ طرح نحوه پذیرش دانشجو در دانشگاه و مراکز آموزش عالی در مجلس تصویب  شد، قرار بود بر اساس این قانون نقش کنکور در پذیرش دانشجو کم و تا سال ۱۳۹۰ به صورت کامل حذف شود. پس از گذشت یک دهه هنوز اتفاقی نیفتاده است و عده‌ای نبود زیر ساخت و عدالت آموزشی را بهانه می‌کنند و عده‌ای به گردش مالی بالای صنعت کنکور و اصطلاحاتی مانند مافیای کنکور اشاره می‌کنند.

براورد ۸۲ هزار میلیارد تومانی از درامد مافیای کنکور

درآمد سازمان سنجش از برگزاری آزمون سالانه حدقل ۱۰۰ میلیارد تومان است و این برای جلوگیری از حذف کنکور کافی نیست البته هیچ آمار رسمی در این زمینه وجود ندارد. وزیر وقت آموزش و پرورش در آبان ۱۳۹۷ گفت که گردش مالی موسسات کنکور ۱۵ هزار میلیارد تومان به صورت رسمی و ۴۰ هزار میلیارد تومان به صورت غیررسمی است. ۴۰ هزار میلیارد تومان یکی از برآوردهای پایین در همان سال بوده است.

با توجه به  گذشت دو  سال و چهار ماه از این موضوع و محاسبه تورم آبان ۱۳۹۷ نسبت به سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ و در مجموع عددی نزدیک به ۹۰ درصد تورم، ۸۲ هزار میلیارد تومان گردش مالی کنکور است. برخی می‌گویند تعداد داوطلبان کم شده اما اینگونه نیست، تعداد داوطلبان نسبت به سال ۱۳۹۷ افزایش پیدا کرده به خصوص در رشته تجربی شاهد این افزایش بودیم.

۸۲ هزار میلیارد تومان کف گردش مالی دست اندکاران صنعت کنکور در کشور ماست و این مبلغ از محل‌های مختلف به دست می‌آید، به عنوان مثال مشاور خصوصی یک ساعت ۷۰۰ هزار تومان، انتخاب رشته، موسسات کنکور کمک آموزشی، کنکوری‌های که مشاوره را انجام می‌دهند که اگر ۱۰ درصد داوطلبان مشاوره بگیرند، عددی نزدیک به ۸۳ هزار نفر می‌شوند. از سوی دیگر درآمدهایی هم از بسته های آموزشی به دست می‌اید که از ۲۵۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان است.

یک نفر منتخب ۵ موسسه!

موسسات کنکور صدها میلیارد تومان هزینه تبلیغات در همه جا می‌کنند و این نشان می‌دهد که درآمد دارند. نکته جالب دیگر اینکه پس از مشخص شدن نفرات ممتاز کنکور، موسسات کنکوری به سراغ آنها رفته  با اینکه افراد در آن موسسه یک ساعت هم نبودند، به آنها پیشنهاد می‌دهند که ۳۰۰ یا ۵۰۰ میلیون تومان یا حتی ۱ میلیارد تومان بگیرند و اعلام کنند که در آن موسسه درس خوانده است. بعضا شاهدیم که مثلا ۵ موسسه اعلام می‌کنند که نفر اول تجربی در موسسه ما بوده زیرا همه به آن پول داده و با آنها برنامه ضبط کردند.

هزینه مدارس غیرانتفاعی و پیش دانشگاهی بعضا تا ۵۰ میلیون تومان است، پانسیون‌هایی هم راه اندازی شده که تا ماهی ۲۰ میلیون تومان از دانش آموزان دریافت می‌کنند که در آنجا اقامت داشته باشند البته این درآمدها هنوز داخل درآمدهای قبل محاسبه نشده است.

بر همین اساس نمایندگان در بودجه سال ۱۴۰۰ موضوع معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری و انتشارات کمک درسی تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان را مصوب کردند، این قدم خوبی است چون تاکنون از این گردش مالی عظیم یک ریال مالیات گرفته نشده است. در حالی که هر مغازداری باید سالانه مالیات پرداخت کند اما چند ده هزار میلیارد تومان گردش مالی هیچ مالیاتی پرداخت نمی‌کنند.

مجتبی رضاخواه نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ در توضیح این مصوبه به بخش خبری ساعت ۱۴ شبکه اول سیما، گفت: چندین سال برای حذف کنکور تلاش شد اما یکی از دلایلی که این اتفاق نیفتاد، گردش مالی بسیار در این زمینه است. ما باید از این موسسات که فعالیت مالی کلانی دارند، مالیات بگیریم اما علی رغم اینکه این موضوع در ۱۰ سال گذشته در سطح کلان حاکمیت مطرح بوده، مجوزی هم برای موسسات فعال در این زمینه صادر نشده است.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم افزود: ما در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ به این مسئله ورود پیدا کردیم لذا  هر موسسه‌ تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان درآمد از پرداخت معافیت معاف است ولی با درآمد بالاتر باید مالیات بپردازد. در این سالها پیگیر حذف کنکور بودند اما فعالیت مالی در این زمینه‌ها رصد نشده است.

رضاخواه در ادامه اظهار کرد: با توجه به مصوبه مجلس هر موسسه‌ای که بعد از این بخواهد در این زمینه فعالیت کند باید مجوز داشته باشد و منوط به مجوز فعالیت‌های مالی آن هم مشخص باشد. مشکل اصلی در کشور ما این است که فرهنگ مالیات دادن به بهانه‌های مختلف پایمال شده است.

بر این اساس می‌توان نتیجه گرفت که معافیت‌های مالیاتی کشاورز یا هر فرهنگی سم مهلک برای اقتصاد است، در همه جای دنیا هر کسی که دارای کد ملی باشد یا هر شرکتی که شناسه ملی و کد اقتصادی دارد باید اظهارنامه مالیاتی هم داشته باشد و حساب‌هایش نزد سازمان امور مالیاتی مشخص و شفاف باشد. معافیت‌ها به مجموع درآمدها تعلق می‌گیرد نه به اینکه شغل فرد سلبریتی یا هنرمند یا کشاورز باشد. لذا طبق مصوبه مجلس مالیات بر مجموع درآمد صرف نظر از نوع شغل بر همه چیز اولویت دارد.

 نمایندگان مجلس در این زمینه قدمی برداشتند و امیدواریم تکمیل کنند و الزام ارایه اظهارنامه مالیاتی برای همه اشخاص حقیقی و حقوقی را مصوب کنند تا مالیات سه کارکرد اصلی درآمد برای دولت، جلوگیری از شکاف طبقاتی و تنظیم گری را در اقتصاد ما داشته باشد

» مطالب توصیه شده

» سایت خوان گروه رسانه‌ای هفت اقلیم هنر

© کپی‌رایت ۲۰۲۲, تمامی حقوق متعلق است به گروه رسانه‌ای چکاد است  |  خانه روشن

» میدان بهارستان، کوچه جورکش، بن‌بست طالقانی، پلاک7

»راه‌های ارتباطی: 36915842-021 ؛ 09377397992