ایران و قطر در بزرگترین میدان گازی جهان سهم مشترک دارند و حالا قطر قصد دارد سهم خود را از این میدان گازی تا سال ۲۰۲۷ به ۱۲۶ میلیون تن در سال برساند در این درحالی است که میدان پارس جنوبی روند توسعه خود را به کندی طی میکند.
شرکت قطری «انرژی» روز سهشنبه ۱۴ تیرماه ۱۴۰۱ قرارداد توسعه میدان گازی شمال شرق این کشور در خلیج فارس که با ایران نیز مشترک است با شرکت نفتی «شل» امضا کرد. این قرارداد برای بزرگترین میدان گازی جهان امضا شده است. شرکت «قطر انرژی» پیش از این برای دیگر فازهای این میدان گازی با شرکتهای بینالمللی توتال، اکسون، کونوکوفیلیپس و Eni قراردادهای جداگانهای به امضا رسانده بود.
به گزارش خانه روشن به نقل از رویترز؛ سعدالکعبی مدیرعامل «قطر انرژی» در یک کنفرانس خبری گفت که شرکت نفتی «شل» ۶٫۲۵ درصد از سهام پروژه را در اختیار خواهد گرفت. همچنین توتال و اکسون نیز در مجموع ۶٫۲۵ درصد از سهام را در اختیار خواهد داشت.
شل آخرین شرکت جهانی است که در توسعه میدان گازی مشترک با ایران به ارزش ۳۰ میلیارد دلار و بزرگترین میدان گازی جهان با قطر قرارداد امضا کرده و در واقع شریک این کشور در توسعه این میدان گازی میشود.
این در حالی است که شل در حال تسخیر میدانهای بزرگ گازی در جهان است و در پیش از این ۲۷٫۵ درصد سهم در میدان گازی ساخالین۲ را نیز در روسیه در اختیار دارد اما این شرکت چند ملیتی نفتی در روزهای گذشته اعلام کرده میدان گازی ساخالین را در پی تحریمهای ایالات متحده و اروپا ترک کرده و در حال مذاکره با خریداران احتمالی سهم خود در میدان گازی روسی است.
قرارداد گازی بین شل و قطر انرژی و دیگر قردادهای گازی شرکت قطری در واقع توسعه بخش میدان گازی این کشور و توان تولید گاز از ۷۷ میلیون تن در سال به ۱۲۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۷ برساند. همچنین قطر به این شرکتهای بین المللی اکتفا نکرده و در حال مذاکره با دیگر شرکتهای نفت و گاز جهان است اما هنوز تصمیم نهایی در خصوص آنها گرفته نشده است.
کعبی مدیرعامل این شرکت گفته است: شرکتها باید نشان دهند که میتوانند قیمتی بهتر از قیمت بازار را در اختیار ما قراردهند زیرا از منظر هزینه و بازده این میدان گازی بهترین پروژه LNG در سطح جهان است.
این میدان گازی بخشی از بزرگترین میدان گازی جهان است که بین ایران و قطر مشترک بوده و ایران سهم خود را پارس جنوبی مینامد.
بن ون بوردن، مدیرعامل شل نیز برای امضا قرار داد به دوحه رفته و روز سهشنبه نیز با امیر قطر دیدار کرده است. بوردن در جریان کنفرانس خبری گفته شل هنوز در حال بررسی در مورد میدان گازی ساخالین۲ روسیه است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هفته گذشته در فرمانی که به امضا رسانده این کشور تمام میدان گازی را دولت روسیه در اختیار خواهد گرفت و اقدامی که شرکتهای دخیل در این مدیان گازی همچون شل و میتسوبیشی و دیگر شرکتهای ژاپنی را مجبور به ترک روسیه میکند.