در این سالها شاهد گرمای طاقتفرسا در شکوفا شدن درختان در ماه پایانی زمستان هستیم که تمامی اینها نشان از افزایش دما و تغییر اقلیم دارد. البته این افزایش دما اختصاص به کشورمان ندارد و اغلب کشورهای دنیا را تحت تأثیر خود قرار داده و این گرما بهویژه در کشورهای جنوب آسیا مشهود است.
شکسته شدن رکورد گرما در هند
براساس مطالعه صورت گرفته تا سال ۲۰۲۵ حدود ۴۰ درصد این احتمال وجود دارد که گرمای کره زمین نسبت به دوره قبل از صنعتی شدن از حد ۱.۵ درجه عبور کند و این در حالی است که تا پیش از این ۲۰ درصد افزایش دما را احتمال میدادند.
این روزها خبر های بسیاری نظیر شکسته شدن رکورد گرما در هند؛ ذوب شدن آسفالت خیابانهای هند و آمار کشتههای گرمای هوای هند در فضای مجازی مشاهده میشود.
اداره هواشناسی هند افزایش ۲ تا ۴ درجه دما را برای بخشهای شمال غربی و مرکزی این کشور پیشبینی کرده است؛ البته وقوع موجهای گرما در ماه های اردیبهشت و خرداد در این کشور عادیست اما امسال تابستان زودتر در جنوب آسیا خودنمایی کرده به گونهای که دمای هوا در فروردین بیسابقه بوده و رکورد ۱۲۲ سال اخیر را زده است.
اندیشکده «مرکز علوم و محیط زیست» هند اعلام کرده که موجهای زودرس گرما ۱۵ ایالت این کشور را در بر گرفته و یکی از این ایالتها شامل استان هیماکال پرادش است که این استان تا به امروز به آب و هوای مطبوع معروف بوده است.
بارندگی کم در شمال غربی و مرکز هند
نارش کوما، دانشمند ارشد موجهای گرما را با عوامل جوی منطقه مرتبط میداند و معتقد است که عامل اصلی تلاطم ضعیف در غرب بوده که همان بارندگی کم در شمال غربی و مرکز هند است
کشاورزان هندی میگویند که افزایش دما موجب کاهش تولید گندم شده و در این میان با توجه به جنگ اوکراین میتوانیم شاهد پیامدهای جهانی در حوزه تولید گندم باشیم.
گرمای زیاد در هند موجب افزایش مصرف برق و قطعی آن در بسیاری از ایالت این کشور شده است تابستان فصلی طاقتفرسا در هند بوده و پیشفروش میلیونی کولر و آبسردکن گواه بر آن است؛ نگهداری آب در خمرههای سفالی و مالیدن انبه روی پوست برای جلوگیری از گرمازدگی ازجمله اقداماتی است که هندیها برای مقابله با گرما انجام میدهند.
محققان بر این باورند که هند موجهای گرمایی شدیدی را تجربه میکند؛ راکسی میتوکال، اقلیمشناس موسسه هواشناسی حارهای نیز معتقد است که عوامل اتمسفری به موج گرمایی کنونی منجر شده است و به اینها هم باید گرمایش زمین را اضافه کنیم.
البته عواملی مانند حملونقل و از بین بردن جنگلها میتواند به این گرما دامن بزند. دی سیواندا پان، مدیر موسسه مطالعات تغییر اقلیم میگوید: وقتی جادهها و ساختمانهای بیشتری دارید حرارت در داخل به تله میافتد و نمیتواند به سر فرار کند همین باعث میشود هوا گرمتر شود.
دکتر چاندنی سینگ، پژوهشگر ارشد در موسسه «اسکان انسانی» هند نیز بیان میکند: مردم فقیر امکانات کمتری برای خنک کردن و همچنین گزینههای کمتری برای در خانه ماندن دارند.
به صدا درآمدن زنگ خطر
بر تمرکز سیاستگذاران و نحوه تاثیر آب و هوای شدید بر کیفیت زندگی مردم تاکید دارد و میگوید: موجهای گرما میتواند پیامدهای جدی روی سلامتی داشته باشد اگر دما در شب بالا باشد بدن انسان فرصتی برای تجدید قوا نخواهد داشت و همین احتمال بیماری و افزایش هزینههای پزشکی را در پی دارد. این محقق همچنین به نقاطی در هند اشاره میکند که رطوبت آن بالاست که گرما و رطوبت میتواند زندگی را سخت کند.
پروفسور پیتر استات از مرکز هواشناسی انگلیس میگوید: دیگر دارد برایمان یک عادت میشود که هر سال برای یک نقطه از دنیا دمای بالا ثبت کنیم.
پروفسور فردریکه اوتو از موسسه تغییرات زیستمحیطی دانشگاه آکسفورد اظهار میکند: میزان انتشار گازهای گلخانهای با گذشت هر دهه افزایش یافته و این مساله به روند گرمایش زمین سرعت بخشیده است. به همین دلیلی طبیعی است رکوردهای گرما به طور پی در پی شکسته شوند. خطر افزایش تعداد موجهای گرما که جهان در حال حاضر با آن روبروست، به اندازه کافی جدی گرفته نمیشود.
نجات زمین و توجه به آن میتواند بسیاری از مشکلات بشر را بکاهد؛ بنابراین گرمای هوا و ایجاد این موجها میتواند زنگ خطری برای ساکنان این کره خاکی باشد.